Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Před 5 lety poprvé v Edenu: Vesmírný Eden s hvězdami na pódiu

Ilustrativní: Před 5 lety poprvé v Edenu: Vesmírný Eden s hvězdami na pódiu

Když se někdo zeptá, proč je Depeche Mode kultovní, legendární?, může každý vymyslet desítky odpovědí.

Tu jedinou a správnou odpověď má každý fanoušek ve svém srdci, každý to pojímá po svém a každý to nějakým způsobem prožívá. Pak ale příjde něco, jako je koncert, živé vystoupení, nazvěme to jak chceme. Tisíce lidí se nemůže dočkat, až spatří své idoly, někteří po několikáté, někteří úplně poprvé, ale všichni to prožívají stejně.

 

Několik dní před tím nemůžou pořádně spát, sedí u internetu, hltají každou informaci, která se kde objeví, sdílejí svoje pocity na diskusních fórech. Když nastane den D, málokdo spí v noci klidně, nejradši by už byl na stadionu.

Někomu příjde úsměvné až dětinské, proč s tím tak fanoušci nadělají, proč to tak prožívají, ale věřte mi, že právě ti, co to nechápou a ani se nesnaží, jsou o něco ochuzeni. Takhle intenzivně něco prožívat a těšit se, je něco, co člověka nějakým způsobem obohacuje…Ale možná je to jen můj subjektivní názor…

Když jsme přijížděli krátce po 16.hodině před stadion, docela mě překvapilo, že u vstupů bylo tak málo lidí, říkala jsem si, kde jsou všichni, to už snad pouštěli? Vybavily se mi vzpomínky na 93 rok, kdy jsme byli před Letnou den před koncertem a bylo nás tam asi 50, skoro 40 hodin před začátkem. To ale rozhodně neubírá na síle fandovství, jen je prostě jiná doba. Starší rozumí a chápou, mladí možná pochopí časem. K organizaci na stadionu se asi moc vyjadřovat nebudu, přišlo mi docela „divný“ jakým způsobem se rozdávaly zelené pásky na stání pod podiem, hned v úvodu histerie jednoho z pořadatelů, že se má udělat 5 řad a čekat, až na vás dojde řada, aby vás označkovali, že můžete pod podium. Sorry, ale vyhrožovat fanouškům, že je všechny vyhodí, jestli si nestoupnou tak jak mají, to by zkusil asi jednou.

Nad Prahou stáli asi všichni svatí, neumím si to jinak vysvětlit, protože počasí vyšlo skvěle, někomu možná vadil ten mírný déšť, co přišel, ale od pondělní Bratislavy až do čtvrtka všude pršelo a ne málo. Předkapela Motor nezklamala, protože nikoho asi moc nenadchla, po 10-ti minutách nudila, hráli docela hezky, ale moc dlouho a nahlas. Ono dělat předskokana taky není žádný hurá, ale jim to očividně nevadilo. Po cca 30-ti minutách – hurááááá, dohráli, odešli.

….Pak to přišlo strašně rychle. Na kouli se rozsvítila červená písmena DM a kroužila pomalu dokola, každému se pomalu zatajoval dech a přitom srdeční tep dosahoval maxima. Teď teď teď ..to začne….první tóny In Chains, podium zatím prázdné, davy šílí, tleskají, vyvolávají Depeche Mode a vše graduje do nástupu Andyho, Martina, Dava, Petera a Christiana. Neuvěřitelná show začíná a každý si přeje, ať nikdy neskončí. A asi by nikdy neskončila, kdyby Depeche Mode zahráli všechno, co by si fanoušci přáli. Vybrat z tolika skladeb, hitů, 22 písniček, to asi určitě není lehký. I tentokrát vsadili na osvědčený „pecky“, upřímně, Enjoy The Silence, Personal Jesus…nikdy nechybí, ale dokážete si to bez nich představit? Osobně se těším vždycky na E.T.S už jenom kvůli tomu, s jakým kytarovým sólem přijde Mart. O Never let Me Down Again ani nemluvím, desetitisícový les mávajících rukou, bez přestávky. Taky už vás vždycky bolí ruce, ale jakmile začne znovu mávat Dave, aby lidi povzbudil, začnete znovu jako o život? Pár lidí psalo, že vypadali unaveně. Z místa pod pódiem byla vidět na Martinovi trochu únava, ale na pár okamžiků, procházka odpolední a posléze noční Prahou byla asi náročnější, Dave měl jednu chvíli taky ve tváři únavu, ale není se vůbec čemu divit, po tom, co v nedávné době prodělal, klobouk dolů před ním. Každopádně do toho dal všechno, je to profesionál, bavič a dokáže fanoušky takovým způsobem rozžhavit, že to prostě nemůže nikoho nechat v klidu.

Nevím, jak to vnímali lidi na tribunách, ale co mě osobně dostalo, bylo vyvolávání Andyho  Fletchera, z toho asi moc DM nechápali a muselo je to pobavit. Když lidi začali skandovat Martin Gore, Dave začal ukazovat pssst, že už chce Martin začít hrát, ale copak to jde rozdováděný dav uklidnit?

Nechci a nebudu tady srovnávat, jestli byl lepší ten nebo onen koncert, to nebo ono turné. Každý koncert a každé turné má co do sebe, každý má své specifikum. Je mi líto, jestli je někdo otrávený z nepříjemných fanoušků z jiné země, z organizace, počasí, zvuku, že byli na podiu unavený apod., každému by měl zůstat ve vzpomínánkách koncert samotný, vystoupení DM, skladby, světelná show a videoprojekce, nezapomenutelná atmosféra. Tohle všechno Depeche Mode při svém pražském vystoupení splnili a ještě navíc přidali. Ukázali nám všem, že to rozhodně nejsou dinousauři, jak je někdo jednou nazval, že dokáží udělat i po tolika letech supr muziku, umí dohnat lidi až k šílenství, že právem nosí statut legend a kultu. Jejich hudbu prostě člověk musí milovat a nebo nesnášet, buď vás vtáhne a nebo se k ní už nikdy nevrátíte. Osobně jsem hrdá na to, že poslouchám Depeche Mode, jsem hrdá na všechny fanoušky, kteří dokázali udělat neuvěřitelnou atmosféru a kotel, skandování a tleskání muselo být slyšet až do „vesmíru“, že jsme DM určitě nezklamali a budou na čtvrteční pražský koncert vzpomínat v dobrém a až příště budou, snad příště, rozhodovat, kam zavítají, bude Česká republika opět na seznamu.

Děkuju Dave, Martine a Andy, byli jste skvělí, famózní, udělali jste nám zase jednou radost tááááááááákhle velkou.

LITTLE SOUL

COME BACK

POLICY OF TRUTH

STRIPPED

Fotogalerie / Praha, Slavie 25.6.2009

PS: a že se fanoušci umí vážně bavit nejen na koncertu ukázali i na After Party v Lucerně, byli jste skvělí, až do 5-ti do rána.

After party, Lucerna Music Bar, 25.6.2009

25. červen 2014 o 7:14 • DeeBeeDM • Články

Diskuze

Uživatel: smidak101

smidak101      1   25. červen 2014 o 19:43

Vynikající koncert a potom ten záznam, kterej vystihuje atmosféru.


Uživatel: chmelko

chmelko      2   25. červen 2014 o 19:52

nezabudnem ako sme vyčerpaní v noci dorazili domu, zapnem net a tam, že jacko už nieje medzi nami, zvláštná zhoda


Uživatel: smidak101

smidak101      3   25. červen 2014 o 20:15

No to mě taky zarazilo.


Uživatel: Robiner

Robiner      4   26. červen 2014 o 0:01

RIP MJ


Uživatel: Ringo

Ringo      5   26. červen 2014 o 16:02

Pro mně jednoznačně nejlepší koncert jaký jsem zažil. Když si to tak srovnám, je to prostě tak, líbily se mi všechny, u každého bylo něco nezapomenutelného, co se mi vrylo do paměti, ale pro mně byl tenhleten koncert nad všechny ostatní z několika důvodů.

1. Super setlist, Master and Servant, Strangelove. Troufám si tvrdit, že tyhle dvě písně odehráli DM live naposledy ve své kariéře.

2. Neskutečně vitální mladistvě a odpočatě vypadající Dave. Na to, že asi ještě necelé dva týdny před koncertem nebylo úplně jisté, že se vůbec bude konat kvůli Davovým zdravotním potížím.

3. Tohle bych měl napsat vlastně jako za prvé, pro mně první koncert pod pódiem a přišlo mi to, že mně někdo poprvé vzal na výlet přímo k božstvu na Olymp.

Mohl bych napsat ještě spoustu dalších důvodů, ale tyhle tři budou pro mně vždycky znamenat to, proč mám tento koncert na prvním místě.


A že DM patří do haly - nevím, pro mně to vždycky bylo v podstatě jedno. Ale abych pravdu řekl, tak na mně více působí DM hrající pod stmívající se oblohou s letním vánkem, popřípadě zapadajícím měsícem jako v Bratislave 2006. V uzavřené hale jsou lepší projekce, ale já je stejně sleduji jen tak po očku a více mně zajímá samotná show Dejva a Martina. A jak u TOTU, tak u Delta Machine Tour hrál do karet letní stadiónové části bohatší setlist. Do haly jsem šel s vědomím, že tohle bude osekanější verze v rámci turné.

Ovšem nic to nemění na tom, že každý koncert DM, co jsem zažil, byl naprosto famózním zážitkem na celý život.


Uživatel: margot

margot      6   26. červen 2014 o 19:45

to smidak101: nebyl by odkaz na ten záznam, prosím?


Uživatel: smidak101

smidak101      7   26. červen 2014 o 19:53

Teď nevím jakej odkaz, ale je to video komplet koncertu od, údajně Maďara.Z pravá tribuny.


Uživatel: margot

margot      8   27. červen 2014 o 6:10

tak přesně to video myslím, jestli je někde ke skouknutí...


Uživatel: indy

indy      9   27. červen 2014 o 18:24

Moc dobře si pamatuji ten koncert. Hlavně jsem byl před ním strašně nervozní. Už po cestě do Prahy nás několikrát chytly pořádné lijáky a já se obával, že tam všichni promokneme. Ne že by mi na tom nějak záleželo ale měl jsem takový divný pocit že by déšť zchladil atmosféru na koncertu. Do toho tam byl strach, zda zdravotní problémy Gahana neohrozí vystoupení v Praze (jasně že je důležité jeho zdraví a až pak koncerty, ale vysvětlujte to člověku který napětím snad týden před koncertem nezamhouří oka a není schopen se na nic soustředit). Nakonec vše dopadlo dobře, vlastně skvěle. Motory jsem opravdu přetrpěl (zlatí Chvrches..ach ta nostalgie na minulé léto) a doteď jsem rád za Master and Servant a Fly on the windscreen (mé zařvání “Death is everywhere” málem zděsilo kolemstojící smile )  Jenom mi přišla atmosféra koncertu na Edenu z roku 2013 mnohem lepší než v roce 2009 (a to jsem stál zhruba na stejném místě).


Uživatel: smidak101

smidak101      10   27. červen 2014 o 21:20

margot : nemůžu sloužit ten záznam jsem dostal na CD.


Uživatel: margot

margot      11   28. červen 2014 o 8:47

aha :-(


Uživatel: Pavel.Z

Pavel.Z      12   29. červen 2014 o 20:59

Eden 2017 !?


Uživatel: Pavel.Z

Pavel.Z      13   3. červenec 2014 o 19:28

Dívám se teď hodně často na totu:Barcelona a je škoda, že DM poslední tour zcela zavrhli skladby ze Sotu.

https://youtube.com/watch?v=dTHQNrku0RQ


Uživatel: Ringo

Ringo      14   3. červenec 2014 o 19:36

Pavel.Z: oni obvykle zavrhnou skladby z předposledního alba.


Uživatel: Pavel.Z

Pavel.Z      15   3. červenec 2014 o 19:37

Tak 2017 v Edenu snad dají alespoň Wrong grin


Uživatel: little 33

little 33      16   10. červenec 2014 o 22:28

Tento koncert je samozřejmě opět o spoustě vzpomínek, emocích, vysněných depeche vánocích. Ale navíc tehdy byla velká obava o Davea… Zprávy z Řecka byly docela děsivé. S koncertem jsem se v duchu loučila a bylo mi to úplně fuk - nejdůležitější bylo, aby se z toho dostal. Naštěstí vše dopadlo víc dobře. DG je kocour se 101 životy grin.

Byť jsem spíše fanoušek divočejších songů, největším zážitkem byl pro mne závěr - http://www.youtube.com/watch?v=sbjjc2uJfQQ.
Je jasné, že zázraky existují grin.


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.