ok, jelikoz jsem od detstvi zpolitizovany, nemuzu se k tomuto tematu nevyjadrit:-)
Mozna vetsinu tady znechutim, ale pokud uz to ctete, doctete do konce, at pochopite, jakou genezi prochazel muj nazor.
Prvni vec - v prvnim kole jsem volil Franze. Kdyz jsem dostal listky, vyhodil jsem vsechny az na dva. Zemana a Franz. Proc Zemana? Zemana jsem sledoval dlouho uz od doby, kdy zacal vyskakovat na Klausovu vladu. Vzhledem k tomu, ze jsem volic pravice, dival jsem se na Zemana kdysi jako na magora. Nicemene me prekvapoval docela trefnymi bonmoty, kterymi v diskusich umel utrit Klause jak maslo na chleba a rikal jsem si, ten clovek nebude zadny blbe. Ale s kecama o spalene zemi to fakt prehanel. Pak ale prisla oposmlouva a ja si tehdy rikal, jak pekne vybehli s temi malymi vyderaci, kteri kdakali nesmysly o tom, ze 8 je nekdy vice nez 40. To jeste nikdo netusil, jake korupcni prostredi se s touto dohodou rozjede. Co slo k plusu Zemanovi ovsem je to, ze on si neukradl ani kacku, zato jeho kamosi v cele se Sloufem, Kavanem, Svobodou, Grossem a dalsimi to rozfofrovali, co to slo. Zda to Zeman vedel nebo ne ponecham historii, at to posoudi a odhali.
Proc jsem nakonec sel zvolit Franze - byl to prakticky protestni hlas proti politikum, kteri tu zemi dovedli tam kam dovedli a byl to protestni hlas proti nestoudne amnesii vyhlasenou Klausem - politikem, ktery spolecne se Zemanem predstavoval politiku 90. let.
Druha vec - v druhem kole jsem si rikal, co ted. Zeman a Schwarzenberg. Preci nemuzu volit knizete, ktery je uz prilis star, neni mu rozumet a navic je spjat se stranou TOP09, ktere nepreji nic jineho nez rychly zanik. Clovek uzce spojeny s Kalouskem a Bakalou. Mel jsem jasno, ze mi zbyva jen Zeman. Nasledne se jeste rozhorela ta manie kolem Karla a jeho podporovaci ji pojali jako vymyvani mozku nerozhodnutym a zostuzovanim tech, kteri podporuji Zemana (nevzdelanci, blbci, komunisti, STBaci a mafiani). K tomu jeste kazde noviny honorovaly Karla a me se to silne pricilo. Jako pravicovy volic bych nemel vahat, ale vahal jsem a mel jsem to 60:40 pro Zemana. Jednak mi prisel citelnejsi, je to skely retor, podle vseho si nenakradl, neni spjat s touto silenou vladou, kterou nelze nazvat pravicovou ani ve vtipu a jednak jsem se s nim nazorove silne shodoval. Jeho vzory jsou Margaret Tatcherova a hlavne Winston Churchill, chtel by Izrael v NATO, nemazlil by se s muslimskymi teroristy, neuznal by Kosovo atd. Oproti tomu Karel podepsal smlouvu Acta, uznal Kosovo a prilis podleza Bruselu. Kdyz jsem si udelal ruzne volebni kalkulacky, tak mi to vychazelo nazorove obvykle 40% pro Zemana a -45% pro Schwarzenberga. Vypadalo to, ze jsem rozhodnut.
Treti vec - cim vice se volba blizila, tim jsem byl nerozhodnejsi. Sledoval jsem vsechn debaty a v nich nezklamali ani jeden az do momentu, kdy se vytahly Benesovy dekrety. Od te chvile se zacala zumpa lit proudem. Zeman se chytre zeptal aSchwarzenberg nevhodne odpovedel. Jak to myslel tusil kazdy, ale zvolil fakt blba slova. Cim vice spiny mohl Zemanuv volebni tym na Karla vytahnout, tim vice zacal Zeman chybovat, protoze pouzival jako argument blaboly, ktere mu nakukal jeho volebni tym a nejmene ve 4 pripadech se ukazalo, ze rekl Zeman cirou lez a jeste k tomu z te sorty zumpy a hnoje.
Ctvrta vec - me rozhodovani bylo cim dal vice nerozhodne. Zeman se zacinal zastitovat podporou znamych osobnosti, ktere to ovsem druhy den poprely a to mi zavanelo silne nechutne. Jedine, co to vyrovnavalo, byli Karlovi nechutni fanaticti fanousci, kteri mi byli schopni vynadat do bolsefviku nebo socek jen za to, ze jsem nekde napsal, jeste nevim, zatim spise Zeman. Spiny pribyvalo a byt za Karlem stal Bakala, a Kalousek, Zeman ma stale sve pratele Sloufa, Zbytka a Kavana. co je lepsi? Nic.
Pata vec - den voleb. Byt se o moralce neda mluvit v pripade ani jednoho kandidata, byt se ji fandove Schwarzenberga strasne radi zastituji, stalo prede mnou dilema, kdo byl ferovejsi. Pred tim nez jsem vyrazil k urne jsem se docetl na netu dalsi vec - Zeman zneuzil v kampani Franze, ktery ice rikal, ze bude volit Zemana, ale nidke nevyjadril nejakou podporu ve smyslu, ze by si jej Zeman mohl dat na svuj plakat vedle Fishera jako dva podporovatele. Tohle byla posledni kapka.
Vhodil jsem do urny hlas Karlovi Schwarzenbergovi, protoze vedl kampan feroveji (on osobne, ne jeho zfanatizovani fans, kteri mi prisli nechutni stejne jako krivarny Zemanova volebniho tymu). Navic jsem si polozil zakladni otazku - bude nas svet vice respektovat s Karlem nebo se Zemanem? Odpoved je zrejma a jasna.
Kdyz jsem sel od urny, stale ve me drimala otazka, nemel jsem to preci jen hodit Zemanovi? Neni spise tohle touha naroda, mit tam nekoho, kdo zmirni to socialni napeti, ktere produkuje tato vlada? Ale hlavou mi bleskla myslenka, Karel hodil listek bez obalky, ma jej tedy neplatny. Tak co, jako ze jej tam hodil za me a ja mu tam hodil ten jeho hlas a tim se to srovna. Vlastne jsem k tem volbam nemel jit vubec, doted nejsem rozhodnuty co je lepsi nebo horsi, ale volby povazuji za svou obcanskou povinnost, takze jsem jit musel:-)
Vysledek volby je takovy, jaky si prali obcane, tudiz jej respektuji a budu Zemana uznavat jako hlavu statu, dle toho, jak se bude chovat. Takze ja to nakonec vidim pozitivne. Prima volba prezidenta klapla, budme radi za tuto moznosta respektujme, co zvolili lide. Svet se nehrouti, netreba se kvuli tomu veset ci byt zoufali. Tohle si setreme na dobu, kdyby lidi fakt zvolili nejakeho diktatora komouse nebo fasouna. Nic takoveho se nestalo. Jen proste vyhral clovek, ktereho nekteri maji radi, jinym neni po chuti. V nasich osobnich zivotech to nezmeni vubec nic.