Musím popsat co se mi právě stalo :)
Na dvoře mi vychovává své mladé párek vlaštovek. V hnízdě mají 3 teenegery. Už brzo vyletí z hnízda, už se tam skoro nevejdou. Před chvílí mě přilákaly obě vlaštovky - rodiče na dvůr svým typickým výstražným křikem, který už velmi dobře znám. Šel jsem se tedy za nimi podívat co se děje, když tak křičí ....byl jsem zvědavý.. že by kočka? Vyvádí a křičí stejně, když vidí kočku. Vlaštovky seděly na okapu střechy nad dveřmi do dvora kousek nade mnou, normálně bývají krotké a jsou na mne zvyklé, ale tentokrát obě nervózně poskakují po okapu ... koukám nad ně na střechu a nic tam není.. žádná kočka. Tak co je tak vylekalo? Najednou jsem uslyšel kvůli čemu vyvolaly poplach .... pod nimi se něco začalo mlýt ve svodu z okapu. Typický zvuk mlácení křídel uvízlého ptáka. Podívám se směrem k jejich hnízdu, které je pod střechou a koukají na mě tři jejich mláďata..hmm.. takže jsou komplet. Zajdu do dílny pro kleště a svod z okapu odmontuji, nahnu jej bokem a vyletí z něj mladý vrabec a těžce oddychuje kousek vedle mne na okně. Vlaštovky jsou viditelně zklidněné a protože se začíná stmívat v klidu letí na vikýř, kde obvykle přenocovávají. Své hnízdo z něj mají na dohled. Vidí i na vrabce na okně, který po chvíli odlétá. Tak namontuji zpět svod okapu a jdu to sem napsat ... :) Nic moc se zas tak nestalo, jen dvě vlaštovky zachránily život jednoho vrabce. :)